The End(?)

Μετά από 11 χρόνια ήρθε ο καιρός να αποχωρήσουμε από τον χώρο του ερασιτεχνικού υποτιτλισμού. Οι κύριοι λόγοι που προχωράμε σε αυτήν την απόφαση είναι οι εξής:
1) Έλλειψη χρόνου.
2) Όλο και περισσότερα anime αποκτούν πνευματικά δικαιώματα στη χώρα μας.
3) Πιέσεις που δεχόμαστε κατά καιρούς από εταιρείες.

Καλώς ή κακώς, το fansub είναι μια μορφή πειρατείας και ο ρόλος μας ήταν κυρίως να καλύψουμε το κενό που υπήρχε όταν ξεκινήσαμε. Αυτό το κενό καλύπτεται σιγά σιγά με τις συνδρομητικές υπηρεσίες (Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ κλπ.) που προσφέρουν ήδη μεγάλη ποικιλία από υποτιτλισμένα και μεταγλωττισμένα anime και είμαι σίγουρος ότι θα καλυφθεί ολοκληρωτικά στο μέλλον.

Επιπλέον ξεπηδούν νέες εταιρείες που φέρνουν ακόμα περισσότερα anime στη χώρα μας (πχ. Digital Soul Entertainment) κι έχουμε μέχρι και επιστροφή των anime ταινιών στον κινηματογράφο. H αρχή έγινε με τις ταινίες One Piece Film Red, Dragon Ball Super: Super Hero, Jujutsu Kaisen 0, Belle, Demon Slayer: To the Swordsmith Village και πιστεύω θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμα.

Γίνονται μεγάλα βήματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιστεύω ότι πολύ σύντομα τα περισσότερα anime που έχουμε μεταφράσει, αν όχι όλα, θα αποκτήσουν επίσημους ελληνικούς υπότιτλους ή ακόμα και μεταγλώττιση. Οπότε καλύτερα να σταματήσουμε μια ώρα αρχύτερα και να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες, παρά να συνεχίζουμε κάτι που μας τρώει πολύ χρόνο, δεν μας προσφέρει ουσιαστικά τίποτα και υπάρχει περίπτωση να μας προξενήσει μπελάδες μελλοντικά.

Τι θα απογίνει η σελίδα;
Καταρχάς όλα τα links θα αφαιρεθούν αρχές Απριλίου, κατεβάστε μέσα σε αυτές τις μέρες ό,τι θέλετε. Έπειτα έχουμε δύο επιλογές, είτε κλείνουμε τη σελίδα είτε την κρατάμε ενεργή ως κάτι άλλο. Προσωπικά τα anime παραμένουν ένα από τα χόμπι μου, γι’ αυτό δεν θέλω να τα παρατήσω εντελώς και σκέφτομαι να κρατήσω τη σελίδα καθαρά για ενημέρωση γύρω από τα anime. Δεν είμαι 100% σίγουρος ακόμα, αν όμως όλα πάνε καλά θα συνεχίσουμε έτσι.

Πού θα βρω τα links όταν αφαιρεθούν από τη σελίδα;
Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά νεκρά links αυτή τη στιγμή, δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου κι επειδή έχω χάσει αρκετά από τα παλιά projects, δεν μπορώ να τα αντικαταστήσω εγώ. Ωστόσο, όποιος έχει τα projects μας και θέλει να τα ανεβάσει σε κάποιο φόρουμ ή οπουδήποτε αλλού, είναι ελεύθερος να το κάνει. Προτείνω πάντως να μην διακινείτε σειρές ή ταινίες anime οι οποίες έχουν επίσημη κυκλοφορία στη χώρα μας για ευνόητους λόγους.

Σημείωση: Tα projects που έχουμε κάνει συνεργατικά με άλλες ομάδες θα τα βρείτε στις σελίδες τους.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά της ομάδας που θυσίασαν τον ελεύθερο χρόνο τους είτε μεταφράζοντας κάποιο επεισόδιο είτε βοηθώντας σε κάποιον άλλον τομέα, ώστε να σας προσφέρουμε όλα αυτά τα anime τόσα χρόνια. H σύσταση της ομάδας άλλαξε αρκετές φορές, όμως όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους, είτε λίγο είτε πολύ.

Και φυσικά, ευχαριστώ όλους όσους κράτησαν ζωντανή τη σελίδα μέχρι τώρα με τις δωρεές τους. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη στήριξη των donators θα είχαμε κλείσει προ πολλού μιας και οι διαφημίσεις δεν κάλυπταν ούτε τα μισά έξοδα της σελίδας. Οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους donators μας.

Και κάπου εδώ πέφτει η αυλαία για την AWGS Team. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα 11 χρόνια συμβάλαμε κι εμείς λίγο στο να γίνουν πιο προσιτά τα anime στο ευρύ κοινό.
Ελπίζω να πέρασε ευχάριστα η ώρα σας με τη δουλειά μας ή ακόμα και να βοηθήσατε φίλους και γνωστούς σας που δεν ξέρουν αγγλικά ή που προτιμούν ελληνικό υποτιτλισμό, να ανακαλύψουν τα anime μέσω των projects μας.

Δεν λέμε αντίο ακόμα επειδή κάπου εδώ γύρω θα μας βρείτε, ίσως με άλλη ονομασία, οπότε “See you later”

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Εντοπίστηκε AdBlocker

Αγαπητέ επισκέπτη, ένας τρόπος για να συντηρήσουμε τη σελίδα από τα έξοδα που έχει είναι και οι διαφημίσεις.

Θα σε παρακαλούσαμε, εάν σου αρέσει η δουλειά που γίνεται, να μη χρησιμοποιείς AdBlock για τη σελίδα μας.

Για να δεις το περιεχόμενο απενεργοποίησε το AdBlock και κάνε Refresh. Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη!